Tribe

Vriendinnen spelen een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een groep vrouwen om mij heen heb die mij heel dierbaar is en waar ik grote en kleine dingen mee kan bespreken. Issues over werk, kinderen, liefde, vriendschappen, familie, over alle wezenlijke dingen in het leven.
Deze sisterhood is door de jaren heen ontstaan vanuit vriendschappen uit de puberteit, met collega’s, met mede-moeders, met vrouwen die ik bij opleidingen tegenkwam en er zijn zelfs recent nog vriendschappen ontstaan waarbij er direct zo’n vertrouwdheid was. Dan heb ik ook mijn zussen, een sisterhood met een bloedband.

Soms is het leven druk en is er weinig tijd om de contacten met ieder van deze mooie vrouwen te onderhouden. Toch is er altijd een lijntje. Als ik een beroep op hen doe, dan zijn ze er en vice versa.
Het vervult me elke keer met grote dankbaarheid om te mogen voelen dat zij mij dragen en dat ik hen draag.

Door mijn werk ben ik ook vaak onderdeel van iemands tribe, dat maakt mijn werk ook zo leuk.
Het persoonlijke contact met opdrachtgevers die een situatie willen bespreken en willen horen hoe ik er tegenaan kijk. We hebben, door jarenlang zaken te doen, een band opgebouwd waardoor er over en weer vertrouwen is.
Ook bij kandidaten gaat dat zo, ze bellen op het moment dat zij een keuze in hun carrière moeten maken. Soms zijn dat mensen die ik al tien jaar niet gesproken heb of mensen die ik nooit heb kunnen bemiddelen en met wie ik destijds wel een mooi en open gesprek gehad heb. Het kan zelfs over functies en bedrijven gaan waar ik helemaal niks mee te maken heb.
Ik voel me altijd vereerd als ik in zo’n situatie onderdeel mag zijn van iemands tribe.

Het belang van een tribe om je heen is van onschatbare waarde. Een tribe of sisterhood ontstaat niet vanzelf. Het vraagt ook iets van je. Het vraagt dat je je kwetsbaar durft op te stellen, dat je eerlijk durft te zijn en dat je naar jezelf durft te kijken. Het vraagt ook dat je een ander liefdevol durft te confronteren en het oneens durft te zijn. Het gaat hier niet om meepraten, het gaat om samen groeien op persoonlijk vlak.

Herken je dit in jouw eigen tribe of sisterhood?

2 juli 2024